Porady i triki Makeup & Brow Bar

Prowadząc warsztaty oraz rozmawiając z Wami podczas wszelkich zabiegów w Makeup & Brow Bar, pomyślałam sobie, że warto podzielić się swoją wiedzą w taki sposób, aby dotarła ona do wszystkich zainteresowanych.

Porady i triki Makeup & Brow Bar to nowy cykl, w którym będę publikować wskazówki z zakresu urody, makijażu ale nie tylko 🙂 Pierwszy wpis dotyczy produktu jakże niedocenianego – o wspaniałych właściwościach pomocnych w wielu dziedzinach. 

Olej rycynowy to produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Oprócz cennych tłuszczów, w jego skład wchodzą również substancje toksyczne – rycynina i rycyna. Są one jednak eliminowane pod wpływem tłoczenia oleju na zimno i wygotowania w wodzie. Właściwości oleju rycynowego mają zastosowanie w medycynie, dermatologii, kosmetologii ale również w przemyśle spożywczym czy chemicznym.

Już nasze babcie stosowały ten specyfik na wszelkie dolegliwości.  Bardzo często olej rycynowy stosuje się doustnie jako środek przeczyszczający. Skupię się jednak na jego zaletach i zastosowaniu w kosmetyce. 

Olej ma właściwości stymulujące porost włosów, nawilżające, natłuszczające, odżywcze, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz antywirusowe. Cud natury! W swojej branży polecam go szczególnie do pielęgnacji brwi i rzęs. Regularne stosowanie potrafi zdziałać cuda. Oprócz tego, że wspomaga porost włosów, brwi i rzęs – chroni je także przed łamaniem. 

Moim Klientkom polecam stosowanie go przed snem. Wetrzyj olej w brwi i/lub rzęsy i zostaw na noc. Możesz również przeczesać je szczoteczką i wykonać delikatny masaż brwi. Efekty nie pojawią się po tygodniu. Cierpliwość jednak popłaca 🙂 

Podobnie można zrobić ze skórą głowy. Najlepiej nałożyć na noc czepek a rano spłukać dokładnie. 

Olej ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Może być stosowany na problemy skórne, zmarszczki, blizny, rozstępy. 

Olej nie powinien być stosowany w okresie ciąży, karmienia piersią oraz przez dzieci poniżej 7 roku życia. 

Kilka złotych wydanych w aptece a takie szerokie zastosowanie!